Szellektív hulladékgyűjtő és tömörítő

  • A megoldandó probléma / célkitűzés:

többféle hasznosítható hulladék és szemét már a keletkezés helyén szelektíven szétválogatva összenyomva, tömörítve kerüljön tárolásra kis helyen.

  • Meghatározás / bemutatás:

A szelektív hulladékgyűjtő és tömörítő, tárolót és tömörítő szerkezetet tartalmaz.

Egy vagy több tárolót tartalmazó hulladékgyűjtőhöz egy vagy több tömörítő szerkezet kapcsolódik egységet képezve.

A tömörítő szerkezetbe helyezett összepréselendő hulladékra erőt kifejtő nyomóelem és támasztóelem valamint préselőelem között tömörödött hulladék a tárolóba kerül elhelyezésre.

A tárolóba helyezett hulladékra erőt kifejtő tömörítő szerkezet nyomóeleme és támasztóeleme végzik a tömörítést, melynek következtében a hulladék tárolási térfogata csökken.

A szelektív hulladékgyűjtő és tömörítő lehetővé teszi az újrahasznosítható hulladék fajtánként szétválasztását a szeméttől, és gazdaságosan kis helyszükségleten tárolását.

A szerkezetet egybefogott több tartályos és/vagy zsákos tárolók, valamint tömörítők alkotják.

Az első tömörítővel az üres egyszerhasználatos műanyag palackok (italos, étkezési és vegyi árú), fém-, és papíranyagú italtároló dobozok roppanthatók össze térfogatuk kb. 1/4-ére.

A második tömörítővel a háztartási vegyes-, és szerves szemét tárolási térfogata csökkenthető, a tároló zsákból a levegő kiszorításával.

Az első tömörítő szerkezet úgy van kialakítva, hogy a vázszerkezetbe épített pedálos csúszka működtetésével elcsúsztatható egy nyomóelem. Ennek következtében a vázszerkezethez rögzített tartóelem és a nyomóelem közötti távolság változtatható.

Ezzel egyidejűleg a nyomóelem elmozdulási irányára merőleges irányban az álló-, és mozgó támasztóelemek közötti távolság is változik. Eredményeképpen az összepréselendő különböző méretű palack, doboz, stb. nem tud kifordulni a préselési folyamat alatt.

A második tömörítő egységet tengely mentén elfordítható, csövekből vagy profil rúdanyagokból készített két rács alkotja. A rácsok közé beépített, a nyomóterhelésnek ellenálló külső zsákba helyezett szeméttároló zsák tartalmát a szerkezet rúgókkal vagy gumi kötéllel kifejtett erő hatására folyamatosan tömöríti, a zsákban lévő levegőt kiszorítja, és adott esetben a légmentes zárást is biztosítani tudja a konstrukció. A rácsok nyitása rúgóerő ellenében történik a szemét behelyezésekor illetve a megtelt szemeteszsák eltávolításakor.

A szerkezet úgy is működtethető, hogy a rácsok rúgóerővel nyílnak és a tömörítés pedállal végezhető szükség esetén.

A hulladékgyűjtő és tömörítő szerkezet többféle méretben illetve kapacitással készíthető.

A préselő szerkezet a hulladék-, és szeméttárolóval összeépítve, vagy külön állóan, esetleg falra szerelhető kivitelben is készülhet.

A hulladék préselő, mozgatószerkezettel működtetett nyomóelemet és vázszerkezethez rögzített támasztóelemet tartalmaz.
A nyomóelemhez mozgatószerkezet van kapcsolva, a nyomóelemmel szemben a vázszerkezeten a tartóelem helyezkedik el.
A mozgatószerkezetre kifejtett erő hatására a nyomóelem és a tartóelem közötti távolság úgy csökkenthető, hogy a vázszerkezethez csatlakozó mozgatószerkezet működtetve elmozdítja a nyomóelemet a vázszerkezethez rögzített tartóelem irányában.
Eközben az összepréselendő hulladék kifordulását egy vagy több álló támasztóelem és mozgó támasztóelem akadályozza meg.

A préselő szerkezet úgy van kialakítva, hogy a vázszerkezetbe épített pedálos csúszka működtetésével elcsúsztatható egy nyomóelem. Ennek következtében a vázszerkezethez rögzített tartóelem és a nyomóelem közötti távolság változtatható.

Ezzel egyidejűleg a nyomóelem elmozdulási irányára merőleges irányban az álló-, és mozgó támasztóelemek közötti távolság is változik. Eredményeképpen az összepréselendő különböző méretű palack, doboz, stb. nem tud kifordulni a préselési folyamat alatt.

A műanyag palackok és dobozok összepréselését adott estben a hulladék préselőre szerelt melegítő, célszerűen hőlégfúvó segíti a hulladék anyag lágyításával.

A hasonló átmérőjű italos palackok préseléséhez az egyszerűsített szerkezet is alkalmazható.

A préselő szerkezet a hulladék-, és szeméttárolóval összeépítve, vagy külön állóan, esetleg falra szerelhető kivitelben is készülhet.

  • Alkalmazási terület:

Háztartásban, irodákban, büfében, éttermi konyhákban, kempingben, szabadtéri rendezvényeken, kültéri szeméttárolóra szerelve.

  • Előnyök:

Kis helyszükségleten tárolható szétválasztva a hulladék és a szemét.

A térfogat csökkentése szállítási költségmegtakarítást eredményez.

Jelentősen csökkenthető a környezet szennyezés.

©   A dokumentációban foglaltak szellemi tulajdonjogával  dr. Lukács Manuéla rendelkezik.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: