Mozgócsigás emelőrúdrendszer

járműraktér méret változtatáshoz

 

  • A megoldandó probléma / célkitűzés:

Tehergépjármű-, utánfutó felépítmények, hasznos térfogatának növelése-csökkentése, épületekben födémek, padlószintek (pl.: galéria, tárolótér) emelése-süllyesztése.

  • Meghatározás / bemutatás:

A változtatható méretű térelem, mozgócsigás tolórudakkal mozgatott térhatároló elemeket és nyitható bővítő elemeket tartalmaz.

A térelem tartóváz szerkezetébe épített mozgócsigákkal felszerelt tolórudakhoz a térelem tartóváz szerkezetéhez rögzített állócsigákon átvezetett kötélzet kapcsolódik.

A vázszerkezet nyitása


A kötél mozgása a vázszerkezetben elhelyezett csigákon

A kötélzetet egy csévélőszerkezet húzza, és ezáltal mozgatja a tolórudakhoz rögzített mozgó térhatároló elemet, melynek helyváltoztatásával növekszik vagy csökken a térelem mérete.

A térelem tartóváz szerkezete oldalsó bővítő elemekkel szerelhető fel, melyek több rétegben egymásra hajtogatva és/vagy helyezve, előnyösen beépített nyílászárokkal szállítva, a térelem tartóváz szerkezet oldalirányú megnövelésére szolgálnak, és a kötélzet segítségével nyithatók le.

Zárt felépítményes tehergépjárművek és utánfutók esetén gyakran előfordul, hogy a raktér nincs teljes magasságban kitöltve árúval.

A változtatható méretű térelem lehetővé teszi tehergépjárművek, utánfutók, mobilizálható kis létesítmények, pavilonok hasznos térfogatának növelését-csökkentését.


A tervezési munkám során célként tűztem ki, hogy egy olyan többcélú anyagtakarékos kivitelű, és energiatakarékosan szállítható utánfutót alakítsak ki, amely elsősorban a kistermelők és kisvállalkozók fuvarozásai és mobil árusító pavilon igényeinek eleget téve szabadidős programokhoz átalakítható összkomfortos kemping lakókocsivá is tovább fejleszthető szerkezet legyen.

A lakókocsivá tovább fejlesztett utánfutó esetén a külső oldalelemek felnyitása után a belső oldalelemek kézi erővel való lenyitásával közvetlenül megemelhető a tetőszerkezet, mivel a mozgócsigás emelőrúd rendszer kötélzetével van összeköttetésben.

A belső térben modul méretű elemekből konyha, vizesblokk és gépészeti blokk is beépíthető az alapegységbe, ideiglenesen vagy állandóra.

Az utánfutó tetőszerkezete úgy van ki alakítva, hogy vízzáróan csatlakoztatható legyen rá egy üvegszálas poliészterből készített kiegészítő csomagtér, mely leszerelhető és csónakként használható kempingezésnél.

  • Alkalmazási terület:

Szállító jármű felépítmények, mobilizálható létesítmények (elsősegély hely, lakókocsi, büfé, WC, energiaellátó egység, kisüzem, áruszállító és eladó pult). felépítményének méretváltoztatására. Könyvtár, raktár, üzem, iroda, lakás helyiségekben padlószint emelés, süllyesztés. Járműjavításhoz emelés, csónak vízre bocsátása, raktárban teheremelés.

  • Előnyök:

Fuvarozó járművek hasznos raktérfogata mindig a szükségletekhez igazítható – eredménye képen csökken a jármű légellenállása – mely megtakarítást eredményez az üzemanyag fogyasztásában.

Szűkös belterületű helyiségek gazdaságos kihasználáshoz padlószintek emelhetők, süllyeszthetők a leggazdaságosabb légtér kihasználás céljából (pld. közel a mennyezethez emelt raktár, galéria, stb.) és csak a használat idejére kerülnek a szükséges magasságra.

Több oszlopos teheremelő céljára előnyös mivel kiegyenlített terhelés megosztást és emelési szint követést biztosít az egyes oszlopok között.

© A dokumentációban foglaltak szellemi tulajdonjogával dr. Lukács Manuéla rendelkezik.

%d blogger ezt kedveli: