Találmányaim

3D MALOM JÁTÉK, hat összekapcsolt pályán, 3 dimenzióban játszható

Alkalmazás: Otthon, óvodában, iskolában, játszóházban, játszótéren, bevásárlóközpont gyermekmegőrzőben, üdülőhelyen, strandon, szabadidő központban.

Étkező készlet, bögre-, kancsó-, tálka tornyozva tárolható, szállítható

Alkalmazás: Önkiszolgáló étterem, gyermekétkeztetés, üdülő, korház, háztartás, kempingezés, hideg-, melegétel házhoz szállításához.

Úszósziget, egységekből összekapcsolva, tolóhajóval mozgatva

Alkalmazás: Szórakoztató, kulturális, sport, oktató centrumok létrehozása, és mozgatása egymástól távol eső települések között, fesztiválok, találkozók lebonyolítása.

Szelektív hulladékgyűjtő, préselő és tömörítő szerkezettel

Alkalmazás: Háztartás, iroda, büfé, éttermi konyha, kemping, szabadtéri rendezvényeken, kültéri szeméttárolóra szerelve.

Épület, szállításhoz csomaggá szerelhető, többfunkciójú elemekből

Alkalmazás: Mezőgazdasági, raktár, műhely, iskola, sport, szállás, iroda épület és áttelepíthető ideiglenes létesítmények.

Mozgócsigás emelőrúd rendszer, járműraktér méret változtatáshoz

Alkalmazás: Szállítójármű felépítmény, összecsukható lakókocsi, eladópult. Raktár, iroda, lakás helyiségekben galéria padlószint emelés.

Fedőréteg oktatótablók, térképek felületére, és bővíthető felületű összecsukható tábla

Alkalmazás: Oktatási létesítményekben a tanórákon használható.A napi számonkéréskor hasznos segédeszköz.

Asztalka, székre szerelhető, jobb és balkezes használatra

Alkalmazás: Iroda, oktatási intézmény, konferencia, otthon, kórház. Különböző méretű és kialakítású székek utólagos bővítésére is.

Gyűjtődosszié, befogószálakkal, oldható rögzítéssel

Alkalmazás: Iroda, folyóirattár, dokumentációtár, otthon. Lyukasztás nélküli lefűzéshez füzetek folyóiratok, tárolásához.

Sportcipő, speciális csatlakozóval, jég-, görkorcsolya és csúszásgátló talp gyors cseréje

Alkalmazás: Közlekedés és hobby korcsolyázás, túrázás, csúszós utakon biztonságos járás.

Babaház, összecsukható elemekből, variálható, bővíthető

Alkalmazás: Otthon, óvoda. A gyermekek kreativitásának játékos fejlesztéséhez.

Az elmúlt évek során 10 szabadalmat, 6 használati mintát és 79 formatervezési mintát jelentettem be a Magyar Szabadalmi Hivatalba.

A találmányaim alapötletei általában egy-egy személyes probléma során vetődnek fel az élet különböző területén, és arra próbálok valamilyen megoldást találni.

Amikor felvetődik a probléma, először fejben gondolom végig a tárgyakat, aztán lerajzolom. Ma már számítógépes programmal tervezek. Ez egy nagyon hosszú folyamat, van olyan találmány, amin már több éve dolgozom. Mindig újabb, és újabb problémák merülnek fel, és amit este még biztos megoldásnak érzek, azt reggelre tovább fejlesztem. A következő lépés a modellkészítés.

Az első ötletem, 7 éves korom körül egy variálható, összecsukható babaház volt. A papírdobozokat mindig a közértből hoztam fel hozzá, és abból építgettem itthon. A dobozok oldalait felvágtam, összehajtogattam, és másnap mindig újra építettem, másféle verzióban. Egyébként nagyon szerettem a „Barbie babákat”, ők voltak az ihletőim. A variálható, bővíthető babaház összecsukható térelemekből, és kiegészítő elemekből áll melyek lehetővé teszik tetszés szerinti alapterületű egy és több szintes, variálható, összecsukható babaház építését. A helytakarékosan tárolható babaház, gyermekek kreativitásának játékos fejlesztésére szolgálhat.

A következő találmányom 12 éves koromból egy univerzális korcsolya. A lényege, hogy egy cipőhöz több funkciót tudtam rendelni: lehetett görkorcsolya, jégkorcsolya, csúszásgátló talpas bakancs és hajlékony puhatalpú cipő is. Ez azért jó, mert görkorival például nem lehet bemenni az üzletekbe, vagy felszállni a járművekre, és ilyenkor nem kell magammal vinni egy külön váltócipőt, hanem csak a lecsatolható talpelemeket.

Azután egy székre szerelhető, jobb- és balkezes jegyzetelő asztalkát találtam ki. Az iskolában találkoztam először a klasszikus „balkezes problémával”, ahol nem padban ültünk, hanem ezeknél a kis jegyzetelő asztalkáknál, amit persze mindig a szék jobb oldalára szereltek fel. Így jött ennek a szerkezetnek az ötlete, amit a szék mindkét szélére fel lehet tenni, és minden tanuló a saját igényeinek megfelelően tudná használni. Később továbbfejlesztettem a gazdaságosság miatt úgy, hogy mindenféle típusú székre illeszthető legyen, és az ergonómiai szempontok figyelembevételével a testalkathoz is szabályozhatóan illeszkedjen.

Majd jött a befogószálas gyűjtődosszié ötlete. Ennek két változata is van, alapvetően arra alkalmas, hogy ha újságokat, füzeteket, kottákat, bemutató dokumentációk, szeretnénk lefűzni, ne kelljen kilyukasztani őket, hanem egy befogószál segítségével oldom meg ezt a feladatot. A dosszié tartalma folyamatosan bővíthető, a füzetek egyenként cserélhetők, és átrendezhetők. A befogószál teljes gerinchosszúságban tartja stabilan a lefűzött füzeteket, melyek gerinchajtásig nyithatók.

Közben több ipari formatervet is készítettem, konkrétan tornyozható bögre- és reggeliző készleteket. Ennek az a lényege, hogy maximális helykihasználással egy tálcán több bögrét, tálkát vagy kiöntőt tudok elhelyezni. Ezeket például a menzán praktikus bevezetni, ahol nagyon sok poharat kell tárolni kényelmesen, és biztonságosan egyszerre. Jól használhatók gyors éttermekben, gyermekétkeztetési létesítményekben, üdülőkben, korházakban, háztartásban, kempingezéshez, utazáshoz, hideg-, melegétel házhoz szállításához, személyszállító járműveken csomagolt élelmiszer és ital felszolgáláshoz, élelmiszerek gyári csomagolásához hermetikus zárással, laboratóriumokban edénykék céljára.

A hatodik találmányom egy mozgócsigás emelőrúd rendszer, azzal a céllal született, hogy a tehergépjármű-, utánfutó felépítmények, hasznos térfogata növelhető-csökkenthető, épületekben födémek, padlószintek (pl.: galéria, tárolótér) emelhető-süllyeszthető legyen egy egyszerű szerkezettel. Ebből alakítottam ki egy összecsukható lakókocsit is. A kis utánfutó felépítményt mind magasságában, mind szélességében meg lehet növelni, így, lakókocsi vagy egy mozgó elárusító pult alakítható ki. A lényeg, hogy gyorsan lehet telepíteni.

Majd követte a csomagépület, mely tartóváz elemekből összeszerelt, kalodában szállítható építmény. Ez egy újfajta könnyűszerkezetes épület amely a saját szerkezeti elemeikbe csomagolva szállítható. Így jelentős csomagolóanyag- és szállítási költségmegtakarítást eredményez a szerkezet alkalmazása. Kedvezően alkalmazható a világszerte preferált kulcsrakész létesítmények export szállítására is.
Újabb két találmányom a környezetvédelem területén született. A szelektív hulladékgyűjtő, préselő és tömörítő szerkezetek többféle hasznosítható hulladék és szemét külön tárolását kis hely szükséglettel oldják meg a háztartásban, irodában, büfében, éttermi konyhában, kempingben, szabadtéri rendezvényeken.
A préselővel az üres egyszerhasználatos műanyag palackok, fém-, és papír italos dobozok roppanthatók össze.
A tömörítővel a háztartási vegyes-, és szerves szemét tárolási térfogata csökkenthető, a tároló zsákból a levegő kiszorításával.

A legutóbbi találmányom pedig a szórakoztató, kulturális, sport, oktató centrumok létrehozására alkalmas úszósziget, amelyet több egymáshoz kapcsolt úszóelem alkot, például teherszállító uszályok pontonok, és tolóhajóval mozgatható az egymástól távol eső települések között. Az úszószigeten fesztiválok, találkozók rendezhetők, továbbá szükség estén átalakítható katasztrófa elhárításhoz segédlétesítménynek, mint például kórház, ideiglenes szállások, helikopter leszálló pálya, kikötő, raktárak, energia és ivóvízellátó, stb.

Jelenleg is több új témán dolgozom, melyeket a szükséges mélységig az elkövetkezendő években tudok majd kidolgozni és pályázatokon publikálni. Arra törekeszem, hogy minden kiállításra új dolgot vigyek.

Hobbiként indult, de időközben annyira magával ragadott a találmányok világa, hogy szerintem most már ekörül forog az életem.

© A dokumentációban foglaltak szellemi tulajdonjogával dr. Lukács Manuéla rendelkezik.

Talalmanyaim ismertetoi pdf     1MB


Talalmanyok bemutato_ppt     42MB

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: